nb_u24 hacker

Kinesiska hackare i omfattande attack mot USA

Hackare har kommit åt flera miljoner amerikanska statsanställdas personuppgifter. Den amerikanska staten utgår från att Kina ligger bakom attacken. I framtiden kan attackerna kanske komma ännu närmare.

11 juni 2015 av Karine Kirkebæk

Den amerikanska staten medgav den här veckan att minst fyra miljoner nuvarande eller tidigare statsanställda har hackats på sina personuppgifter.

Databasen där uppgifterna ligger innehåller flera hundratusen känsliga säkerhetsprövningar och bakgrundsundersökningar av de statsanställda.

Flera amerikanska medier, bland annat The Washington Post, har citerat ämbetsmän som säger det är kinesiska hackare som ligger bakom attacken. Den kinesiska ambassaden i Washington har dock uttalat sig att en sådan attack inte skulle vara förenlig med kinesisk lag.

FBI undersöker attacken

FBI har nu fått i uppdrag att närmare undersöka omständigheterna kring attacken.

Inga statliga källor har ännu uttalat sig om vad Kinas motiv för attacken skulle kunna vara. Risken är dock att uppgifterna i fel händer kan användas till bedrägeri och identitetsstöld.

Hackare kan styra pacemaker

I framtiden är det inte bara innehållet på datorer som är sårbara för hackare. Hackare kan ta över kontrollen över allt från din bil till din pacemaker:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: