Hacking

Hackerkrig rasar i cyberrymden

Precis i detta nu skickas digitala missiler tvärs över jorden. Hackare försöker konstant att stjäla känslig information och använda den för egen – eller staters – vinning. Följ med i hackerkriget på kartan och läs om de senaste 30 årens hackning.

18 december 2014 av Morten Kjerside Poulsen

Hackning är långt ifrån något som endast pågår i dunkla tonårsrum. Nationer världen över har specialutbildade hackare knutna till sig militärt och förvandlar slagfältet till ett cyberkrig.

Videoklippet ovan visar vilka länder som blir hackade nu och varifrån hackerangreppen kommer. Du kan också se kartan live här.

Tidslinje: Hackning genom 30 år

Omfånget av hackerangrepp är ett naturligt steg i takt med att datorer har blivit en större del av vår vardag. Från de första virusen och maskarna på 1980-talet till fullskaliga cyberangrepp på nationers infrastruktur.

? Hackning på 1980-talet: Datorer blir vanligare

Datorn blir tillgänglig för den vanliga användaren. Därmed blir hackning billigare och det blir lättare att hitta nya offer. I USA införs den första antihackerlagen. Beteckningen datorvirus introduceras och den första trojanska hästen upptäcks.

 • 1982: Rysk gasledning exploderar Enligt en amerikansk insider utlöses explosionen av ett program som planterats av CIA i ett datorsystem som attackerats av den ryska underrättelsetjänsten KGB.

? Hackning på 1990-talet: Zombiedatorerna attackeras

Världen upplever de första DDoS-attackerna där hackare tvingar ett stort antal datorer – så kallade zombiedatorer – att kontakta bestämda servrar som överbelastas och stängs ned. Phishing blir allmänt känt efter att användare av America Online får sina koder och finansiella upplysningar stulna av hackare som utger sig för att arbeta för firman.

 • 1994: Ryska hackare begår bankkupp En grupp ryska hackare lyckas att tömma amerikanska Citibank på 10 miljoner dollar.

 • 1998: "Moonlight Maze" - USA under attack År 2000 upptäcker amerikanska myndigheter att bland annat Pentagon, Nasa och Energimyndigheten har varit under attack i två år och att tusentals viktiga filer, bland annat om militär teknik, har stulits.

 • 1999: Serberna slår tillbaka Serbiska hackare attackerar Nato-hemsidor som svar på alliansens intrång i Kosovo.

? Hackning på 2000-talet: Hackerattacker används i krig

Världen lär sig begreppet Advanced Persistent Threat (APT). APT handlar främst om speciellt tekniskt raffinerade cyberattacker som fortsätter under en längre tid och kräver mycket resurser. APT är därför också en typ av attack som ofta förknippas med nationalstater som använder cyberattacker som ett strategiskt verktyg i den globala maktkampen.

 • 2001: Kina och USA utkämpar Det sjätte cyberkriget Amerikanska och kinesiska hackare attackerar hemsidor i respektive "fiendeland" efter en dispyt om ett amerikanskt spionplan. Slagväxlingen i cyberrymden kallas även för Det sjätte cyberkriget.

 • 2001: Avloppsvatten forsar ut Down Under Reningsverket i Maroochy Shire, Australien, utsätts för hackning och nära en miljon liter avloppsvatten rinner ut i parker och floder samt på gräsmattan vid hotellet Hyatt Regency.

 • 2003-2006 "Titan Rain" träffar USA Hackare attackerar bland annat Försvarsdepartementet, det stora vapenföretaget Lockheed Martin och Nasa. Experter spårar attackerna till kinesisk militär.

 • 2008: Ryska hackare lamslår Georgien Georgiska hemsidor, medier och transportföretag sätts ur spel av bland annat DDoS-attacker. Hackningen sker precis innan Rysslands militär korsar Georgiens gräns.

 • 2009: Stuxnet förstör Irans atomprogram Iran drabbas av första vågen av Stuxnet-viruset som resulterar i att över 1 000 uran-centrifuger ödeläggs. Det är historiens största cyberattack med fysiska konsekvenser.

2014 anklagas fem kinesiska militärer av en amerikans domstol för hackning. Cyberkriget har landat i den riktiga världen.

? Hackning på 2010-talet: Cyberkrig får fysiska konsekvenser

Upptäckten av Stuxnet 2010 blir en vändpunkt. Viruset bevisar att cyberkrig har förflyttat sig över gränserna från cyberrymden och in i den fysiska världen där hackerattacker kan få katastrofala konsekvenser för sårbar infrastruktur som kraftverk och elförsörjning.

 • 2012: Arabiska oljereserver i fara 30 000 datorer hos Aramco, Saudiarabiens nationella oljebolag hackas av gruppen "Cutting Swords of Justice", som anses ha kopplingar till Iran.

 • 2014: Snake infiltrerar Ukraina Under Krim-krisen attackerar hackare ukrainska myndigheter med programmet Snake som kan styre och stjäla data. De ukrainska ledarna får samtidigt sin mobiltelefoner ordentligt blockerade.

Följ med in skärmen och ta en närmare titt hackningen

Läs om USA:s och Kinas hackerattacker mot varandra och riskerna för ett globalt cyberkrig i vår stora artikel om hackning:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: