nb_u21 flyhack

Hackare gick tog sig in passagerarflygplans dator

En amerikansk expert på datasäkerhet hävdar att han flera gånger har hackat sig in i ett flygplans datasystem - medan flygplanet var i luften. I takt med den digitala utvecklingen blir hackarattacker ett allt större problem.

20 maj 2015 av Malene Breusch Hansen

15-20 gånger har Chris Roberts, som är grundaren av en amerikansk it-säkerhetsföretag, enligt FBI hackat sig in i flygplanssystem på Boeing 737 och 757 samt Airbus A-320 medan flygplanen var i luften. Det skedde mellan 2011 och 2014.

Vid ett enskilt tillfälle menar FBI även att han lyckades hacka sig in i styrsystemet till flygplanets ena flygmotor och ge den order om att stiga. Det skulle ha fått flygplanet att svänga i luften.

FBI har beslagtagit Chris Roberts elektroniska utrustning men han är dock inte anklagad för något brott.

När han inte hackar flygplan är Chris Roberts direktör för ett säkerhetsföretag. Foto: Screendump från Fox News.

Säkerheten brister

Chris Roberts skriver på Twitter att hans mål med att manipulera flygplanssystemen var att göra folk uppmärksamma på sårbarheten inför just hackare.

Men hackarattacker är ett stort problem även på många andra ställen än i flygplan.

I takt med att det så kallade "Internet of Things", där vardagsföremål utrustas med datachips, mjukvara och internetuppkoppling, vinner mark växer hackarnas lekplats.

Din bil hackas

I dag har till exempel bilar, tv, mobiltelefoner och medicinska apparater inbyggd datateknik som gör att dataexperter kan hacka sig in, ta över kontrollen över apparaten eller missbruka de uppgifter som systemet innehåller.

Det betyder att de bland annat kan få din bil att köra i diket utan att du kan förhindra det, att de kan övervaka din kommunikation med omvärlden eller få din pacemaker att sluta fungera.

Ett mindre skadligt sätt hackare kan använda sina förmågor på är att till exempel skaffa sig tillgång till sin elektroniska elmätare och skruva ner den registrerade strömförbrukningen så att elräkningen blir mindre.

Läs mer i artikeln nedan om de många nya hackarmål som den digitala utvecklingen leder till.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: