nb_u40 hacktivists

Aktivister vässar sina cybervapen

Kinesiska industrispioner har hamnat i västvärldens strålkastarljus. Men enligt statistiken utförs en stor del av världens cyberattacker inte av spioner utan av så kallade "hacktivister", som är politiskt motiverade.

2 oktober 2014 av Carsten Nymann

I början av september utsattes Pakistans regerings webbplatser för ett riktigt bombardemang från hackare som både förlamade funktioner och läckte konfidentiell information.

Orsaken? Så kallade "hacktivister" – aktivister med datorkunskaper utöver det vanliga – valde att använda cybervapen i protest mot utbredd korruption hos myndigheterna.

Användandet av så kallade cyberattacker som politiskt instrument vinner mark, om man ska tro statistik över motivationen bakom hackarattacker, som insiderbloggen Hackmageddon har samlat.

28,2 procent av världens hackarattacker har politiska motiv visar statistiken.

Kriminella leder fortfarande

Majoriteten – 56,3 procent – av alla attacker utförs dock fortfarande av rena kriminella, som har som syfte att stjäla allt från hemligheter till kreditkortsuppgifter.

Till exempel utsattes den amerikanska byggmarknadskedjan Home Depo nyligen för en virusattack som exponerade 56 miljoner kunders kreditkort.

Linjen mellan kriminalitet och spionage, som hamnar på tredje plats måste dock anses vara flytande. På sistone har en rad attacker visat sig ha kopplingar till statssponsrade kinesiska hackare.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: