IS avslöjat av Twitter

Sociala medier avslöjar IS framfart

Analyser av Twittermeddelanden och Youtubevideor från medlemmar av den militanta upprorsgruppen Islamisk Stat skvallrar om deras krigsstrategi.

24 juni 2015 av Malene Breusch Hansen

Terrorgruppen Islamisk Stat drar hastigt fram mot huvudstaden i både Irak och Syrien – områden som annars har varit statliga fästen.

Det blottar en analys som företaget IHS Conflict Monitor har utfört och visat för nyhetsbyrån AFP.

IHS har följt IS-medlemmars aktivitet på Twitter och Youtube, och utifrån så kallade "tweets" och Youtubevideor har de kunnat kartlägga i vilka områden IS är mest offensiva.

Uppgifterna visar bland annat att IS har genomfört 70 bombattacker och tre självmordsbombningar i Iraks huvudstad Bagdad mellan februari och april.

Gruppen är alltså aktiv långt utanför det område som de har kontroll över för nuvarande, och koncentrerar majoriteten av sina krafter runt de två huvudstäderna Bagdad och Damaskus.

Data avslöjar tendenser

IHS har valt ut de mest trovärdiga Twitter- och Youtubekontona tillhörande välkända IS-militärer, oppositionsaktivister och regeringskällor i Irak och Syrien och använt geolokalisering från omkring 4?000 nya inlägg varje månad för att kartlägga terrorgruppens attacker.

Företaget började projektet i januari 2014 med syftet att urskilja fakta från falsarier i de många historierna om gruppens framfart. I mars 2015 kontrollerade terrorgruppen områden som samlat sett är hemvist för tio miljoner människor, främst i Irak och Syrien.

Avslöjanden av krigsstrategier är bara en av många ny möjligheter som kommer med att internet svämmar över med information. Läs vad alla uppgifter också kan användas till, i artikeln nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: