nb_u21 Skype

Nu kan du tala spanska - utan att kunna ett enda spanskt ord

Tjänsten Skype förverkligar nu en gammal science fiction-dröm. Microsoft har utvecklat ett program som översätter dina samtal medan de pågår.

21 maj 2015 av Af Babak Arvanaghi

Har du alltid haft en dröm om att kunna tala spanska, men samtidigt inte haft lust att lägga tid på att lära dig det? I så fall kommer här goda nyheter från Microsoft och Skype.

Internetjätten gör många timmars glos- och grammatikundervisning överflödig, och utför istället översättningarna åt dig. Det kräver dock att du har en dator och internet till hands.

Skype översätter i realtid

Det amerikanska företaget har precis lanserat en betaversion av en utbyggnad av telekommunikationstjänsten Skype. Utbyggnaden ska göra det möjligt för människor att kommunicera med varandra trots språkbrister. Kort sagt översätter programmet dina talade ord till det valda språket -medan du talar.

SE VIDEO: Så översätter Skype dina samtal

Programmet har krävt en hel del av sina utvecklare då talspråk är mycket svårare att översätta än skriftspråk. Det har att göra med alla "öh"...

Enligt Microsoft har problemet lösts genom att ta de många versionerna av olika utfyllnadsord och registrera dem på samma sätt som riktiga ord. På det sättet kan Skype uppfatta dem och plocka bort dem när programmet översätter.

Skype kikar på sociala medier

Språket har också finjusterats så att det inte påminner för mycket om skriftspråk genom att kika på hur folk uttrycker sig på sociala medier. Här påminner det skrivna nämligen mycket mer om talspråk.

Skype Translator kan tillsvidare översätta mellan spanska, engelska, italienska och mandarin.

Från Star Trek till Skype

För science fiction-fans kommer Skype-tjänsten påminna om Star Trek-seriens "universal translater" som kunde översätta alla främmande språk till engelska. Tidigare har forskarna också låtit sig inspireras av fiktionen vid utvecklingen av allt från kreditkort över mobiltelefonen till drönare:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: