nb_u15 facebook

Facebook gör dig deprimerad

Ingen sexlust, dålig hygien och sömnsvårigheter. Sitter du i timmar och jämför dig själv med andra på Facebook kan du enligt en ny undersökning hamna i depression.

9 april 2015 av Karen Grubbe

Vackra barn, en fantastisk semester i Italien eller det nya drömjobbet. Facebook är en anslagstavla för framgång. Och det är svårt att inte jämföra sitt eget liv med sina bekantas.

Nu visar två nya undersökningar från det amerikanska University of Houston, att ju längre tid du lägger på att jämföra dig med andra på Facebook, desto fler tecken på depression uppvisar du.

Jämförelser dödad sexlusten

En depressiv person är nedstämd och kan bland annat ha sömnproblem, förlora sexlusten och ha svårt att ta sig igenom så enkla vardagsrutiner som en dusch.

I de två undersökningarna undersökte forskarna hur den så kallade sociala jämförelsen på Facebook påverkar vår psykiska hälsa.

Forskarna undersökte först och främst den tid som spenderades på Facebook. Det visade sig att ju längre tid användarna var på den sociala tjänsten, desto fler depressiva sjukdomar uppvisade de. Endast hos männen var de depressiva tecknen direkt knutna till en jämförelse med andras bedrifter.

Båda könen blir deprimerade

I den andra undersökningen skulle försöksdeltagarna föra en specialdesignad dagbok i 14 dagar.

Här hittade forskarna igen ett tydligt samband mellan tiden som användaren lägger ner på Facebook och sinnesstämning. Men denna gången visade både kvinnor och män tydliga depressiva symtom, för att de jämförde sig själva med andra.

Depression

Världshälso­organisa­tio­nen, WHO, har definierat depression utifrån en rad symtom.

Minst två av dessa symtom: ? Känsla av nedstämdhet ? Markant nedsatt lust eller intresse ? Reducerad energi, allvarlig trötthet

Plus minst två av följande: ? Sänkt självförtroende eller självkänsla? ? Självförebråelse, svåra skuldkänslor? ? Tankar om död eller självmord ? Tanke- och koncentrationsbesvär ? Svår inre oro eller motsatt: hämning ? Sömnsvårigheter ? Betydande förändringar i vikt eller aptit?

Vid en mild depression har du två av de första dragen och två av de nästa. Vid en måttlig depression har du minst fyra av symtomen från den andra gruppen. Vid en svår depression har du alla tre symtom från första gruppen och fem av symtomen från sista g

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: