Far och son mobil devices

Experter: Tala med dina barn om internetsäkerhet

Sociala medier, bilddelningar, chattrum, nätmobbning, nätfiske, gromning, pedofilnätverk. Det allestädes närvarande internet är mer än bara en ändlös ström av information och underhållning – och det måste barn veta vid första klickningen.

10 februari 2016 av Jakob Priess

Många barn tillbringar i dag mer tid på internet än de gör i institutioner, skolor eller med familjen.

Deras värld har platsnamn som YouTube, Snapchat, Momio, Ask.fm, Facebook och Instagram.

Och det tillkommer hela tiden nya med fler möjligheter – och fler problemställningar.

Sätt dig in i barnets verklighet

Barn loggar från en extremt tidig ålder in på spelservrar, de chattar, är sociala online och delar både bilder och information, lika rutinmässigt som deras föräldrar besökte simhallen eller lekplatsen.

De har en naturlig nyfikenhet på och förståelse för den digitala världen, som föräldrar och far- och morföräldrar inte har vuxit upp med, utan har fått lära sig i vuxen ålder.

Så hur skyddar du bäst barn mot de fallgropar som också finns på det gigantiska internet?

Visa intresse för barnets värld

Internationella experter är eniga: Börja så tidigt som möjligt och prata med barnen om nätbeteende – öppet, ärligt och naturligt. Engagera dig och visa intresse.

"Det kan vara så enkelt som att be barnet visa dig vad deras favoritappar går ut på, och hur barnet använder dem", säger Diana Graber, expert på nätkultur, till amerikanska CNN.

"Och låt samtalet utvecklas till ett lugnt samtal om vad som mer pågår i barnets digitala värld", fortsätter Graber.

21 experters råd

Den engelska tidningen The Guardian bad 21 internationella experter på it-säkerhet och säkert nätbeteende om råd, och fick bland annat de här svaren:

Interaktion med främlingar

Ditt barn har säkert fått lära sig att inte tala med, ta emot någonting eller följa med främlingar, och det gäller i ännu högre grad på nätet.

Enligt en amerikansk studie har nästan 60 procent av alla tonåringar blivit vänner med främlingar på nätet, och 20 procent har senare träffats ansikte mot ansikte.

Exemplifiera med vänförfrågningar från främlingar på sociala medier, chattmeddelanden från okända personer, uppmaningar att lämna ut telefonnummer, personuppgifter eller bilder.

Det finns också riktigt skumma personer på nätet, och oskyldiga Lisa på 11 år, som ditt barn nyss har fått en vänförfrågan från, kan mycket väl visa sig vara Pelle på 64 år.

Virusangrepp och nätfiske

Öppna aldrig filer som bifogats i e-post eller chattmeddelanden från avsändare du inte känner. Även erfarna och förnuftiga vuxna lär sig detta den hårda vägen, så lär ditt barn det innan det är för sent.

Nätmobbning

Ge konkreta exempel på beteenden som ditt barn kan förstå.

"Om du inte skulle säga det ansikte mot ansikte ska du inte skriva det heller." "Om du inte skulle göra det medan din mamma stod bakom dig och tittade på, ska du inte göra det."

Ingen ångerrätt

Det finns inga suddgummin på nätet. När något är skickat, publicerat, skrivet eller på annat sätt offentliggjort, finns det ingen ångerrätt. Alla kan i princip hitta och använda det i all evighet.

Sunt säkerhetsförnuft

Dela dina erfarenheter kring lösenordssäkerhet, varför vi har virusprogram och varför det är viktigt att hålla dem uppdaterade.

Övervakning

Det finns massor av program som kan övervaka eller censurera barnet, men det är mycket bättre att vara med i barnets digitala värld.

Var uppmärksam på vilka appar barnet installerar och var med när barnet surfar på internet. På så sätt kan ni tala om säkerhet på nätet, så att det blir kunskap i stället för förbud.

Engagemang

Om du inte förstår de appar, spel eller webbplatser barn använder och gillar, så är det omöjligt att vägleda. Sätt dig in i tekniken och innehållet. Prata med ditt barn, läs, lär, lyssna och håll dig ajour.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: