nb_u06 Chinese smartphones

Antalet internetanvändare växer

Nya digitala användare väller in genom porten till World Wide Web i tillväxtländer som Kina och Indien. Nästa steg är att få med landsbygdsbefolkningen.

5 februari 2015 av Carsten Nymann

31 miljoner kineser tog sina första trevande steg ut på internets boulevarder under 2014, visar siffror från China Internet Network Information Center (CNNIC).

Därmed är 649 miljoner kineser nu uppkopplade på internet, och inte mindre än 557 miljoner av dem – motsvarande 80 procent – har tillgång via en smartphone.

Antalet representerar en tillväxt på 57 miljoner jämfört med 2013. Siffrorna ska ses i ljuset av att den generella ekonomiska tillväxten i Kina har avtagit.

Svarta hål i internettäckningen

Både vad angår demokratisering och potentiell intjäning rymmer Kinas karta – precis som andra tillväxtländers – dock enorma svarta hål.

På landsbygden och i småstäder är spridningen av internet långt sämre.

Trots ovanstående siffror har endast 47,9 procent av alla kineser tillgång till internet, och på landsbygden endast runt en fjärdedel.

Drönare och ballonger ska sprida internet

Fler projekt är på väg världen över för att sprida internet till platser där det idag inte finns någon infrastruktur.

Bland annat har teknikjätten Google föreslagit att skicka upp heliumballonger i stratosfären, där de ska skapa ett nätverk och leverera internet till marken.

Google har dessutom investerat i både Titan Aerospace, som tillverkar internet-drönare med samma syfte, samt SpaceX som ska skicka internetsatelliter i omloppsbana runt jorden.

Internetuppkoppling

Privata användare får tillgång till internet antingen via ett modem som är kopplat till en telefon, en bredbandsanslutning eller t.ex. tv-kabel.

Anslutningen kräver emellertid att det existerar en infrastruktur för telekommunikation med master, kablar och centraler, vilket det ofta är brist på i isolerade områden.

Mobilt bredband, där man kopplar upp sig via ett trådlöst modem i t.ex. en mobiltelefon har vunnit stor spridning sedan 2010.

Lösningen kräver dock även här att det finns mobilmaster i relativ närhet. Vilket det som sagt råder brist på i isolerade områden, framförallt i utvecklingsländer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: