Atomic clock

Hur kan en radio styra min klocka?

Många klockor styrs av radiosignaler från Tyskland. Hur fungerar det?

8 april 2010

En radiostyrd klocka fungerar i princip som ett helt vanligt kvartsur. Dessa ur får sin tidsimpuls från en kvartskristall och är mycket exakta.

De saktar eller fortar sig högst tio sekunder på en månad, men jämfört med ett atomur är en sådan felvisning enorm. Ett atomur går nämligen högst en sekund fel under en period på över en miljon år.

Vardagsur blir mer exakta

Syftet med radiostyrningen är att överföra atomurets exakthet till vardagens klockor. Ett atomur på Physikalisch-Technische Bundesanstalt i den tyska staden Braunschweig är förbundet med en radiosändare i närheten av Frankfurt, varifrån en digitalt kodad signal sänds ut varje minut. Signalens frekvens är 77,5 kHz, vilket ligger inom långvågsområdet. Det har flera fördelar. Signalen kan tas emot upp till 200 mil bort, och långvågsradio når in i byggnader och kan fångas upp av en antenn så liten att den ryms i ett armbandsur.

Signalen innehåller information om år, månad, datum – och naturligtvis klockslag.

I princip kan ett ur uppdateras varje minut, men då detta kräver ström är de flesta ur i förväg kodade att endast kontrollera och eventuellt korrigera sig själva en gång per dygn. Det sker på natten, för radiosignalerna går bäst fram nattetid.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: