Höghus på Sydpolen

Nu slipper polarforskare bli insnöade

1 september 2009

Forskare på Antarktis skall få bättre bostadsförhållanden. Det har den amerikanska National Science Foundation beslutat och ger sammanlagt 133 miljoner dollar till projektet. Hittills har övervintrade forskare, tekniker och hantverkare tillbringat sin tid i en liten iskall aluminiumkupol utan fönster, där istappar hänger ned från taket. Den nya stationen kan hysa 200 boende, och nästan alla får ett eget rum med fönster. De drygt 6000 uppvärmda kvadratmetrarna skall även rymma kontor, laboratorier och en läkarmottagning – och det finns till och med plats för en volleybollplan. Byggnaden skall stå på 36 pelare som lyfter byggnaden cirka tre meter ovanför marken, så att den inte snöar igen. Inget smälter eller töar på Sydpolen, så fallande snö försvinner aldrig. Snölagret växer hela tiden, och tidigare byggnader har man varit tvungen att gräva fria. När snön med tiden når upp till de nya bostäderna kan ingenjörerna dock lyfta byggnaden en hel våning uppåt. Pelarna och byggnaden är faktiskt konstruerade så att byggnaden kan lyftas två gånger under de kommande 45 åren. Att bygga ett så stort hus på Sydpolen är en utmaning. Bara att frakta dit materialet är ett projekt i sig. Det går åt 18000 ton material och utrustning, och varje transportflygplan kan bara ta tretton ton. Den nya byggnaden skall vara färdig 2007, när den gamla kupolen stängs. De första hyresgästerna har redan flyttat in.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: