Kabellös hiss

Kabellös hiss åker i sidled

Framtidens hiss svävar i ett magnetfält och därför är kablar överflödiga. Det gör det även möjligt för en hiss att åka i sidled.

11 mars 2015

Hiss svävar utan upphängning

Framtidens hiss kan naturligtvis gå upp och ned, men den kan också röra sig vågrätt åt båda sidorna.

Hissen saknar helt upphängning i kablar och svävar i stället fritt i schacktet i ett magnetfält, precis som ett magnettåg gör på rälsen.

Mindre väntetid för otåliga hisspassagerare

Det är den tyska industrigiganten Thyssen-Krupp står bakom den revolutionerande hissen, som hittills bara finns som 3D-modell.

Planen är emellertid att en prototyp av hissen ska testas i ett 240 meter högt torn i den sydvästtyska staden Rottweil i slutet av 2016 och sedan sättas i drift så fort som möjligt.

Eftersom hissen är kabellös kan schakten innehålla flera hisskabiner, som rör sig i ett kretslopp. Det ökar enligt ThyssenKrupp passagerarkapaciteten med 50 procent och minskar väntetiden till 15–30 sekunder.

Ta hissen en kilometer upp i luften

Ny hissteknik blir nödvändig i framtiden, då världens storstäder planerar att bygga megahöghus, som reser sig upp till en kilometer upp i luften. Läs mer i artikeln om megahöghus:

Svävar på magneter

Hisskabinen drivs av en elektrisk motor och håller sig svävande i schaktet med hjälp av magneter som omväxlande attraherar och stöter bort varandra. Tekniken känns igen från magnettåg, som drivs fram på rälsen med elektromagneter.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: