Google dictionary

Google-ord du bör ha koll på

Illustrerad Vetenskap har listat åtta Google-ord som du bör känna till.

27 juni 2014 av Rasmus Palludan

The Googleplex The Googleplex är namnet på Googles huvudkontor i Mountain View, Californien, i USA. Här finns en del ovanliga personalförmåner, så som att möjligheten att klippa sig, tvätta kläder och äta gourmetmat.

Googler Google-medarbejtare kallas "Googlers". Som medarbetare på Google, eller "Googler", få man använda 20 procent av sin arbetstid på projekt som inte har något med arbetet att göra.

"Moonshot" "Moonshot" är en term som används i Googles hemliga laboratorium, Google, om företagets mest ambitiösa projekt. Ofta låter projekten som ren science-fiction, men Google har reella ambitioner om att förverkliga sina moonshots. Det finns tre krav på moonshots: De ska lösa ett gigantiskt problem, innebära en radikal lösning och använda ny teknik.

Google-bot Google-botar är datorprogram som automatiskt samlar information om nya webbplatser på internet och lägger till sidorna till Googles evigt växande sökindex.

"Tandborsttestet" Google använder sig av ett så kallat "tandborsttest", innan de köper upp ett företag. En tandborste kan kännetecknas vid att den löser ett problem och att människor använder den en till två gånger om dagen. Samma krav ställs på de uppfinningar som utvecklas av de företag som Google köper upp.

Algoritm Ordet "algoritm" används oftast i Google-regi för att beskriva ett program som sökmotorerna använder för att rangordna sökresultaten på bästa sätt.

Google AdWords Google AdWords är annonser som visas på Googles och andras webbplatser under rubrikerna "sponsrade länkar" eller "annonser från Google". Har företaget köpt en annons hos Google poppar den upp när någon söker på ett ord eller en fras som relaterar till annonsen.

Exempelvis kan en annons med erbjudanden på skateboards dyka upp om man söker på den världsberömda skateboardstjärnan Tony Hawks. AdWords är Googles största intäktskälla.

Pagerank Pagerank är en av Googles mest kända algoritmer som fått sitt namn efter Google-grundaren Larry Page. Algoritmen används i Googles sökmotorer och avgör en webbplats relevans utifrån hur många andra wepplatser som länkar till den.

Om många hemsidor länkar till en given sida är sannolikheten större för att den kommer att hamna högt på listan över sökresultat. Allt tack vare Pagerank.

Google-ordbog

8 Google-ord du bør kende:

  • The Googleplex

  • Googler

  • Moonshot

  • Google-bot

  • "Tandbørste-testen"

  • Algoritme

  • Google AdWords

  • Pagerank

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: