nb_u34 Atlas

Gående robot ute på skogspromenad

Det Google-ägda företaget Boston Dynamics har haft med sin människoliknande robot Atlas med på en promenad i skogen för att testa hur den klarar sig ute i verklighetens ojämna terräng.

20 augusti 2015 av Malene Breusch Hansen

Efter att ha varit instängd i ett laboratorium större delen av sitt liv, blev den 188 centimeter långa humanoida roboten Atlas utsläppt i det fria i augusti.

Atlas är skapad av det Google-ägda företaget Boston Dynamics som en räddningsrobot, som i framtiden ska kunna gå in i katastrofområden och rädda människoliv.

Därför är den byggd till att kunna forcera svårframkomlig terräng – den kan bland annat gå i trappor, gå runt hinder, hoppa från kanter och hålla balansen på ett ben, även om den blir knuffad.

Nu har robotens förmågor testats på en ojämn skogsmark fylld med växtlighet.

Atlas klarade sin promenad helt fint.

Dator beräknar rutten

Den över 150 kg tunga roboten har en inbyggd dator som med hjälp av data från robotens många sensorer – bland annat laseravståndsmätare och kameror – ser till att ta hänsyn till terrängen och hålla roboten på benen.

Tidigare har Boston Dynamics provat robotens förmågor inomhus, där den har varit fäst i taket och bland annat testat sina krafter genom att forcera ett område täckt av stora stenar.

Atlas är inte företagets enda robot med superbalans. Boston Dynamics har också byggt hunden Spot, som kan hålla sig på benen även om man sparkar till den.

Att hålla balansen är bara en bland många nya egenskaper som robotar utrustas med:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: