Sea Orbiter

Sea Orbiter: Havsforskare får högteknologiskt fyrtorn

Den franske arkitekten Jacques Rougerie står bakom ett futuristiskt forskningsfartyg, som skall patrullera haven från 2014.

6 februari 2013

I Jules Vernes roman ”En världsomsegling under havet” reser huvudpersonen Kapten Nemo runt i världshaven i den specialkonstruerade ubåten Nautilus, medan han utforskar exotiska landskap under havsytan.

Nu blir visionen – nästan – verklighet. En fransk arkitekt, Jacques Rougerie, har fått ihop tillräckligt med pengar för att konstruera sin egen ”Nautilus” i form av forskningsfartyget "Sea Orbiter", som enligt planen sjösätts 2014.

Sea Orbiter rymmer en besättning på 18 personer, är någorlunda självförsörjande med energi och kan skickas ut på årslånga expeditioner. Fartyget, som sticker upp 27 meter över havsytan och har ett djupgående på 31 meter, utrustas med all tänkbar högteknologiska hårdvara – däribland en kommunikationscentral, som ser till att forskarna kontinuerligt kan rapportera sina fynd. Till en början är det meningen att "Sea Orbiter" skall följa Golfströmmen och övervaka effekten av klimatförändringar.

I Illustrerad Vetenskap nummer tre berättar vi mer om "Sea Orbiter" och en lång rad andra nya tekniska projekt, som koncentrerar sig på livet på och under vattnet.

Se video om forskningsfartyget "Sea Orbiter":

Klicka på knappen nedan och läs hela artikeln.

Sea Orbiter

  • 58 meter från köl till topp

  • 13 däck, varav sex under ytan

  • 18 besättningsmedlemmar

  • 350 kvadratmeter solcellspaneler

  • 1 vindkraftverk

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: