superman science

Forskare tar efter Stålmannen

Övernaturliga förmågor som syn som en hök och superkrafter efterhärmas i laboratorier.

4 december 2013 av Antje Gerd Poulsen

När Stålmannen för 75 år sedan dök upp i de jordiska serierna väckte han uppmärksamhet med sin arsenal av superkrafter, och han har inspirerat alla de stora seriehjältar som kommit till senare.

Men även forskarna låter sig inspireras. I försöket att hjälpa sjuka och handikappade, eller trimma framtidens läkare, ingenjörer och soldater, efterhärmar vetenskapen Stålmannen & Co:s fantastiska förmågor.

Det gäller t.ex. Stålmannens supersyn. I dag har soldater och besättningar på räddningshelikoptrar nattsyn monterad på hjälmar, och på hela taget görs det stora framsteg inom optiska hjälpmedel.

Kontaktlins med kikare

Bl.a. är en kontaktlins som kan zooma under utveckling. Den har inbyggd normal syn och en syn som förstorar 2.8 gånger vid behov.

Runt linsens mitt sitter en 8 mm krans av aluminiumspeglar med ett mönster i. Speglarna kastar ljusstrålarna fram och tillbaka efter samma princip som i en kikare, innan de dirigeras in mot ögat i en förstoring på 2.8.

Mönstret i speglarna korrigerar också för förvrängning, så att den bild man ser är någorlunda skarp.

Bärs tillsammans med glasögon

Kontaktlinserna som är ungefär en millimeter tjocka ska bäras tillsammans med ombyggda 3D-glasögon som innehåller ett polariseringsfilter. Glasögonen gör det möjligt att skifta mellan normal syn och supersyn.

Det internationella forskarteam som ligger bakom linsen säger dock att de kan användas utan glasögon när de är färdigutvecklade.

Linsen är utvecklad för gamla människor som lider av förkalkning i ögat. I det fallet är det typiskt mitten av ögat som sviktar medan den yttre ringen av ögat fortfarande kan användas.

Militären intresserad

Linsen är ännu inte färdigutvecklad men har redan tilldragit sig uppmärksamhet - bl.a. från militären som är intresserad av att ge soldaterna supersyn.

Läs mer

I det nya numret av Illustrerad Vetenskap förklarar vi tekniken i detalj. Du kan också läsa många fler exempel på att vetenskapen tar efter tecknade seriehjältar och ger normala människor allt från superstyrka till spindelsinnen.

Visste du att...?

... Stålmannen inte tål en stensort från sin hemplanet kallad kryptonit. 2003 försökte en forskare från University of Leicester i England att framställa kryptonit utifrån krypton diflourid – en grönt glimmande kristall som är radioaktiv, reagerar våldsamt med andra ämnen och bränner kött.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: