Skelet får lamme til at gå igen

Extra skelett får lama att gå

Ett nytt exoskelett stödjer både höfter, ben och ryg, så att personer som tidigare har varit beroende av rullstol kan resa sig upp och gå.

28 juli 2016

I sju år har amerikanen Steven Sanchez varit bunden till sin rullstol, eftersom han blev förlamad i underkroppen på grund av en mountainbikeolycka.

Men nu är Sanchez på benen igen och kan gå tack vare det motoriserade exoskelettet “The Phoenix".

Ett exoskelett är ett slags lättviktigt robotskelett som rörelsehindrade kan spänna fast på kroppen. På så sätt får den förlamade kroppen stöd, samtidigt som små elmotorer ger extra kraft så att personen i fråga kan klara av olika slags rörelser.

Skelettet kostar inte skjortan

Phoenix tillhör den senaste och hittills mest avancerade generationen av exoskelett och har utvecklats av företaget SuitX, som är en avknoppning av Robotics & Human Engineering Laboratory på University of California, Berkeley i USA.

Exoskelettet sticker ut genom att vara både relativt billigt och mycket lätt.

Skelettet är ett byggset

Robotbenen kostar omkring 325?000 kronor – vilket är halva av priset för de lite äldre modellerna på marknaden.

Dessutom väger exoskelettet bara cirka hälften av de vanliga robotbenen.

Knivskarp funktionalitet

Robotbenen kostar omkring 325?000 kronor – vilket är halva av priset för de lite äldre modellerna på marknaden. Dessutom väger exoskelettet bara cirka hälften av de vanliga robotbenen.

Funktionaliteten är märkbart förbättrad, då exoskelettet är lätt och snabbt att ta på och fästa på kroppen. Exoskelettet består av flera moduler, och ett skelett kan skräddarsys till den enskilda användaren.

I Sanchez fall består skelettet av två robotben som kan styras via en fjärrkontroll i kryckorna, som hör till exoskelettet. Med den kan Sanchez också sätta skelettet i väntläge, när han vill stå stilla.

Förlamad man får ny kropp

Och exoskelettet är bara ett av flera iögonfallande framsteg för funktionshämmade.

Under en 36 timmar lång operation ska 100 läkare och sjuksköterskor flytta över huvudet från en förlamad man till en fullt fungerande kropp i hopp om att bota förlamningen.

Den operationen kommer att äga rum 2017 och huvuddonatorn väntar redan i kulisserna.

Läs mer i den här artikeln:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: