Magenn Power and Selsam

12 galna vindkraftverk

Vindkraftverk är mycket mer än höga pelare och rotorer som snurrar. I dag arbetar man intensivt på att utveckla helt nya metoder att utvinna energi ur vinden.

30 augusti 2011

Det är i dag fokus på att hitta alternativa energiformer, som kan avlösa olja, kol och gas. En av de populäraste är vindenergi, men ett vindkraftverk är mycket mer än några stora, höga aluminiumpelare med rotorblad, som långsamt snurrar.

På flera håll i världen arbetar man i dag hårt på att utveckla nya metoder för att tämja vinden. Idéerna omfattar allt från heliumfyllda ballongkraftverk och stora vindfångande kevlarsegel till skogar av kolfiberpelare, som producerar el genom att svaja i vinden.

Enligt en specialist på framtidens vindenergi, Mark D Moore vid NASA:s ”Aeronautical Systems Analysis Branch”, finns det både geniala pionjärer och optimistiska lycksökare bland de nya vindprojekten.

Flygande vindkraftverk har potential

”Det vi ser är inte alltid lika seriöst, men en lång rad människor är faktiskt pionjärer inom arbetet med en teknik, som på ett dramatiskt sätt kan förändra våra möjligheter att skörda vindenergi”, säger han och nämner bland annat vindkraftverk som flyger i de höga luftlagren som speciellt intressanta:

”De luftburna vindkraftverken har en kolossal potential, då vindhastigheten är både betydligt högre och mer konstant i högre luftskikt. Från 80 meter till 500 meters höjd ökar vindhastigheten en och en halv till två gånger, medan den på 10000 meters höjd är tio gånger större”, säger han.

Klicka dig vidare och se Illustrerad Vetenskaps förslag på några av de mest kreativa vindkraftverksidéer som kan bidra till att lösa våra energiproblem i framtiden.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: