Greenbird

Vinddrivet fordon slår fartrekord

På en intorkad sjö i USA har man lyckats köra med nästan 203 kilometer i timmen på vindkraft.

12 oktober 2009

202,9 kilometer i timmen. Så lyder det nya världsrekordet för ett vinddrivet fordon på land. Rekordbrytaren är den engelskkonstruerade The Greenbird, som på den uttorkade sjön Lake Ivanpah i USA förbättrade det hittillsvarande rekordet med 16,3 kilometer i timmen. Det sattes 1999 av amerikanen Bob Schumacher.

Richard Jenkins är mannen bakom The Greenbird, som nästan uteslutande består av kolfiber och har en vikt på 600 kilo. Den rör sig fem gånger snabbare än vinden, och hemligheten bakom framgången finns i The Greenbirds speciella segel inspirerat av flygplan och Formel 1-bilar.

Konstruerad som flygplansvinge

Seglet påminner om en lodrät placerad flygplansvinge och är enligt samma princip konstruerad för att utnyttja vinden till rörelse framåt, men medan flygplanet lyfts uppåt och framåt, använder seglet på The Greenbird vinden till vågrätt framdrivning.

Seglet utnyttjar fenomenet ”skenbar” vind, som är en kombination av ”riktig” vind och den ”fartvind” som fordonets hastighet ger upphov till. Problemet med ett segel är, både på land och i vatten och oavsett om det är gjort av kolfiber eller segelduk, att när vinden pressar bilen framåt, uppstår en fartvind som pressar mot seglet – ju högre hastighet desto starkare fartvind.

Utnyttjar den skenbara vinden

Fartvinden är riktad mot den riktiga vinden, vilket får den riktiga vinden att kännas svagare än den i verkligheten är. När seglet vinklas helt exakt i förhållande till vindens riktning, kan den skenbara vinden utnyttjas till att öka fordonets hastighet till mer än vindhastigheten.

Att utnyttja den skenbara vinden har varit lite av ett pussel för konstruktörerna. Det har krävt åtskilliga finjusteringar av bland annat de utriggare som förbinder chassi och hjul, och av trycket i däcken.

Jenkins nästa mål är att slå hastighetsrekordet på is. Det skall ske till vintern med en systerfarkost till The Greenbird.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: