Wave machine

Vågbrus alstrar elektricitet på land

Ny vågfångare från skotskt företag producerar massor av grön energi.

19 juli 2010

Det nyaste uppslaget till en metod som gör det möjligt att hämta energi ur vågornas kraft liknar mest en blandning mellan ett solarium och en brödrost. De första försöken utanför Orkneyöarna i Skottland tyder dock på att Oyster Wave Power-maskinen går en stor framtid till mötes. Försöksanläggningen har nämligen alstrat lovande mängder elektricitet.

Ett av nyckelorden för våggeneratorn är enkelhet. I ett försök att bygga en maskin som dels kan motstå elementens raseri, och dels kan hålla för att upprepa samma rörelse om och om igen, har det skotska företaget Aquamarin Power, som står bakom projektet, byggt in ett minimum av funktioner i maskinen.

Den består därför bara av en underdel, som förankras i havsbottnen, och en flytande ovandel, som trycks ner, när en våg sköljer över den.

Planer på vågfångarparker

Våggeneratorn skickar vatten till en konventionell hydroelektrisk turbin på land, som producerar elektriciteten. En idealisk placering är därför cirka 500 meter från land – av flera orsaker. Dels blir de rör som transporterar vattnet sårbarare, ju längre de är. Dels betyder en placering nära land att det blir lättare att underhålla maskinen. Därtill kommer att Oystermaskinen fungerar bäst vid ett havsdjup på cirka tio meter, samt att våghöjden är mindre vid land än långt ute på havet men fortfarande kraftig nog för att kunna utnyttjas.

Planen är att maskinerna ska placeras i vågfångarparker, som var och en kan producera minst 100 MW per år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: