solar collector

Solfångare följer solens rörelser

En solfångares effekt är störst, när solstrålarna träffar den vinkelrätt. Därför har Siemens utvecklat systemet Simatic S7-1200, som hela tiden placerar solfångaren i den position där flest möjliga vinkelräta solstrålar kan träffa solfångaren.

20 juli 2011

Solfångaren kan därmed följa solens rörelser under årets alla dagar, oavsett var på jorden solfångaren är uppställd, och precisionen är mycket hög: den största avvikelsen i förhållande till den optimala placeringen är 0,0003 grader. Systemets mjukvara har delvis utvecklats av National Renewable Energy Laboratory, som lyder under den amerikanska staten. Indata baseras på astronomiska observationer samt längd- och breddgrader och exakta tidpunkter.

En rad motorer omsätter dessa data till rörelser, som vrider solfångaren med jämna mellanrum. Systemet kan också se till att grannsolfångare inte skuggar varandra under morgon- och kvällstimmarna, då solen står som lägst, vilket betyder att solfångarna måste vridas som mest för att få vinkelräta strålar.

Dessutom kan systemet programmeras till att ställa solfångaren i den vinkel som gör den minst sårbar för storm, snö, dimma och åska.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: