Heat pump

Ny värmepump håller i 10000 år

Norska forskare har utvecklat en ny långtidshållbar värmepump.

3 oktober 2011

En traditionell värmepump, som till exempel används för att värma upp hus, måste ofta bytas ut efter 10–20 år, men forskare vid Universitetet i Stavanger har utvecklat en ny typ av pump, som de säger kan hålla i minst 10000 år.

Den endast en kubikmillimeter stora pumpen är termoelektrisk och har så kallade peltierelement, som alstrar ström med hjälp av en skillnad i temperaturen på elementets båda sidor. Pumparna kan sättas ihop och samverka med varandra.

För att värma upp en villa sätter man ihop flera tusen av de små pumparna. Den långa hållbarheten beror enligt forskarna på att den lilla pumpen bara består av en enda del, medan en traditionell pump består av betydligt fler delar, vilket ger mer slitage. På de nya pumparna behöver man bara byta ut en fläkt, och det kan ägaren lätt göra själv. Pumpen kan vara klar för försäljning inom fem till tio år.

Den nya värmepumpen är tack vare den enkla tillverkningsprocessen billig att producera i stort antal. I motsats till traditionella värmepumpar behöver den inte fyllas med kylgas, som kan läcka och skada ozonlagret.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: