LED changing colours

Nu kan LED-ljus byta färg på kommando

Stort genombrott: Forskare från Seoul har utvecklat LED-ljus, som kan skifta färg. Det kan bland annat förbättra kvaliteten hos smartphones.

26 januari 2012

Forskare vid Seouls Nationella Universitet i Sydkorea har med hjälp av nanoteknik utvecklat det första LED-ljus som kan skifta färg i hela spektret från rött till blått, när den elektriska spänningen över dioden ändras.

Bättre displayer i smartphones

I dag är displayer i mobila apparater som smartphones baserade på flytande kristaller eller organiska ljusdioder (OLED). OLED kan i motsats till vanliga LED-lampor sända ut ljus i flera färger, men genom att använda LED i stället för OLED skulle man faktiskt kunna skapa bättre displayer med kraftigt ljus och hög upplösning samt hög driftsäkerhet och slitstyrka. Därför är det ett genombrott att man nu kan få LED med ljus i flera färger.

Lysdioder med små nanostavar

Ljusdioden i försöket består av små nanostavar av galliumnitrid, och varje stav är belagd med flera lager indiumgalliumnitrid. Lagrens tjocklek avgör vilken färg på ljuset elektronerna utsänder på sin väg genom dioden.

När man ökar eller minskar den elektriska spänningen över ljusdioden, tvingas elektroderna att löpa genom lager av olika tjocklek beroende på variationerna i spänningen. På så sätt kan ljusdioden blixtsnabbt skifta mellan olika färger.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: