Biofuel for airplanes

Medan vi väntar ...2

Stora plan flyger bra på biobränsle gjort av exempelvis alger

25 november 2009 av Ib Salomon

Vi kan tanka med biobränsle

Medan vi de kommande 25 åren optimerar världens trafikflygplan så att de förorenar mindre, är det bästa vi kan göra att tanka med biobränsle – alltså bränsle som producerats med växtmaterial som råämne.

Hittills har man bara utfört få fullskaleförsök, men de har i gengäld fallit väl ut. Stora passagerarplan flyger bra på bränsle tillverkat av alger eller oljehaltiga växter. Faktiskt har biobränsle visat sig vara bättre än det traditionella flygplansbränslet. Det innehåller mer energi per liter, liksom det väl tål den nedkylning som sker på hög höjd.

Flera oljehaltiga växter är lämpliga för flygplansbränsle, men det kommer att krävas en areal dubbelt så stor som Frankrike om allt bränsle skall odlas på land. Därför är alger sannolikt det bästa förslaget. De kan odlas utan att lägga beslag på åkermark.

Lyckas man odla algerna i mycket stor skala, blir de också en möjlighet för biltrafiken. Tills vi har bytt ut bensinbilarna mot elbilar kommer det att vara bra om vi kan fylla grön bensin i tanken.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: