House decorated with christmas lights

Kan man se julen från rymden?

Det finns dekorationer, ljusslingor och pynt överallt – men ger det så mycket mer ljus att det kan ses från rymden?

9 december 2010 av Lars Thomas

Det är fullt med ljus på gator och i gränder, när julen närmar sig – kilometervis av ljusslingor, juldekorationer och pynt, stjärnor, jultomtar, julgranar och annat fint – som ibland gör natten till dag. Det är så ljust att man kan frestas ställa frågan om allt detta även kan ses från rymden? Och då blir svaret helt enkelt nej.

Människans aktiviteter, storstäder, motorvägar och fabriker utsänder redan så mycket ljus att några tusen ljusslingor från eller till inte gör någon skillnad. Det finns en mängd olika satellitbilder, som visar hur speciellt Europa och västra och norra Nordamerika lyser upp på natten, men så ser det alltid ut – det blir inte ljusare vid jultid.

earth lights

Nästa fråga är då om ljusanvändningen under julen kan ses på energiförbrukningen. Det är genast svårare att svara på, särskilt på det norra halvklotet, där vintern i sig medför en ökad energiförbrukning, och det kan vara svårt att skilja ljusslingorna från allt annat. På vissa håll kan det dock ha enorm betydelse, speciellt i USA, där det i många år har varit en tradition att julpynte sitt hus med så många ljusslingor och lysande dekorationer som det över huvud taget är möjligt. Flera undersökningar har visat att en del av de allra ivrigaste julpyntarna satsar mellan 20 och 25 procent av sin årliga elektricitetsförbrukning på juldekorationerna.

Källor: http://earthobservatory.nasa.gov http://tonto.eia.doe.gov www.energy.gov www.christmaslightsanddecorations.com

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: