flourescent light

Kan ett lysrör tändas gång på gång utan att slitas ut?

Ett gammaldags lysrör slets snabbt ut, men hur är det med de nya?

3 oktober 2011

Tidigare var alla lysrör stora och tjocka och utrustade med en så kallad glimtändare. De blinkar normalt några gånger, innan de kommer igång.

När dessa lysrör tänds och släcks ofta, sliter det på dem, och därför är det bättre att hålla dem tända. Denna typ av lysrör är på god väg att ersättas av tunnare, moderna lysrör. I dessa rör är en liten, elektronisk enhet inbyggd i armaturen.

Den gör dels att lysröret håller betydligt längre, dels att det faktiskt bättre tål att tändas och släckas många gånger. Det kommer fortfarande att ske ett visst slitage, när man tänder och släcker, men i förhållande till hur det var tidigare är detta endast minimalt.

Lysrör ger mer ljus för pengarna

Den elektroniska enheten innebär dessutom att ljuset från ett modernare lysrör inte upplevs som flimrande – faktum är att ett lysrör av den gamla typen tänds och släcks hela 100 gånger i sekunden, och detta kan upplevas som flimmer.

Lysrör ger populärt sagt mycket ljus för pengarna, men färgåtergivningen är fortfarande lysrörens svaga punkt, eftersom deras ljus bara innehåller en del av spektrums färger. Det utvecklas dock hela tiden lysrör, som återger färger bättre.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: