Barsebäck

Kärnkraften blir bättre, säkrare och renare

Experterna delar upp världens kärnkraftverk i så kallade generationer – från de första försöksreaktorerna i generation I för 50 år sedan till de nyaste i generation III, som hittills bara omfattar ett par verk i Japan.

9 november 2009 av Ib Salomon

Det nya elverket i Finland samt ett liknande i Frankrike, som också är under uppbyggnad, blir Europas första i generation III. De blir världens modernaste verk, bedömt utifrån parametrar som kapacitet, säkerhet och livstid.

Kommande generationer av kärnkraftverk ligger redan på skissbordet. Det blir frågan om reaktorer som återanvänder mycket av det som i dag betraktas som radioaktivt avfall. Det kommer både att minska avfallsproblemet och risken för att radioaktivt material hamnar i fel händer.

Samtidigt arbetar forskarna med idén om att utnyttja helt andra bränslen än det berikade uran som används i dag. Många har ett gott öga till grundämnet torium, som är en lite oansenlig, silverglänsande metall, som är mycket svagt radioaktiv och förekommer naturligt i betydligt större mängder än uran – bland annat i Norge.

Generation I

Tidigaste prototyperna, såsom det ryska Obninsk från 1954.

Generation II

Alla de typer av reaktorer som byggdes på 1970-talet och som har en beräknad livslängd på 40 år – till exempel Barsebäck.

Generation III

Reaktorer som bygger på principerna i generation II, men med större effekt, bättre säkerhet och längre livstid. Den bästa konstruktionen kallas ibland generation III+.

Generation IV

Reaktorer som endast existerar på ritbordet, med bättre lönsamhet och minimalt avfall.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: