Green network

Alla kan bidra till det gröna nätverket

Ett stort gemensamt nätverk för fördelning av elektricitet löser det grundläggande problemet – att de förnybara energikällorna inte nödvändigtvis ger oss energi precis när vi behöver den.

9 november 2009 av Ib Salomon

Med ”Det gröna nätverket” kommer det alltid att finnas elektricitet till förfogande när behovet finns – dygnet runt, året runt.

Vindkraft

Norra Europa ligger i västvindsbältet. Här blåser det en stor del av året – och mest under vinterhalvåret, när behovet av energi är som störst. Stora parker av vindkraftverk på havet finns redan, och fler är på väg.

Wind power

Vattenkraft

Vattenkraft är redan i dag en enormt viktig resurs, som utnyttjas i stor skala i bland annat Norge, Sverige, Skottland och länderna kring Alperna. Periodvis finns det ett stort överskott av vattenkraft – inte minst på natten.

Water power

Solenergi

I Sahara och stora delar av Mellanöstern är moln sällsynta. Solen står högt på himlen hela året, så kraftverk baserade på solpaneler och solceller kan med fördel placeras där och leverera ström under dagens timmar.

Solar power

Geotermisk energi

På några få ställen i Europa är berggrunden så varm att värmen redan nu utnyttjas i geotermiska kraftverk, till exempel i Italien. Det går dock att göra detta på betydligt fler ställen, om vi borrar ned till fem kilometers djup.

Geothermal power

Våg- och tidvattenkraft

Utnyttjandet av energin i vågor och tidvattensströmmar är ännu blygsamt, men de första kommersiella anläggningarna är i drift, och potentialen är stor, inte minst längs Irlands, Storbritanniens och Portugals kuster.

Wave power 2

Stor potential

Den totala mängden energi i de förnybara källorna är ofattbart stor. Till exempel kan enbart vindkraftverk i teorin täcka hela ­världens energibehov. Forskare vid Harvard University i USA har beräknat att vind kan leverera 40 gånger den globala energiförbrukningen.

Andra är inte lika optimistiska, men om vi tar steget fullt ut och ­etablerar ett globalt grönt nätverk, är det realistisk att 70 ­procent av vår elförbrukning täcks av förnybar energi om 25 år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: