Fældende bevis

Dolda pennavtryck avslöjar gärningsmannen

Med hjälp av avancerad elektronik kan polisen få fram avtryck från ett anteckningsblock, där det skrivna papperet är borttaget.

29 april 2013 av Stine Overbye

Två kidnappade flickor, en cynisk gärningsman och avancerade utredningsmetoder är huvudingredienserna i Illustrerad Vetenskaps senaste kapitel i serien "Det fällande beviset".

Under utredningen kom polisen gärningsmannen på spåren genom att analysera ett brev, som han hade tvingat sitt offer att skriva till hennes föräldrar. På brevet fanns det ett osynligt avtryck av en telefonlista med ett telefonnummer, som skrivits på papperet ovanpå brevpapperet. Telefonnumret ledde polisen till gärningsmannen.

Tekniken kallas elektrostatisk detektion. Skriver man med blyerts eller kulspetspenna på ett papper, efterlämnar man ett avtryck av det skrivna inte bara på det ark man har skrivit på utan också på de papper som eventuellt ligger under detta – t ex de efterföljande sidorna i ett anteckningsblock.

Avtrycken kan vara omöjliga att se med blotta ögat, men även de svagaste avtryck kan tydas med en maskin, som kallas elektrostatisk detektionsapparat (ESDA).

Med hjälp av ESDA kan kriminalteknikerna förstärka avtrycket och få fram t ex ett telefonnummer eller ett namn ur de mönster som uppstått på grund av trycket från pennan. Avtrycket kan tydas även det om det finns annan text på papperet.

Metoden går till så att dokumentet täcks med en särskild sorts plast, varefter det laddas med statisk elektricitet. Ett pulver som strös på plasten visar sedan den dolda texten.

Du kan läsa hela kidnappningshistorien i Illustrerad Vetenskap och i denna korta video från ett annat rättsfall se hur tekniken fungerar:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: