virtual reality exo

Virtual reality hjälper förlamade att gå för första gången på flera år

Genom att gå runt i en konstgjord virtual reality-värld har åtta förlamade personer återfått kontrollen över sina kroppar. Förändringarna är så pass stora att deras diagnos har kunnat ändras.

16 augusti 2016 av Karine Kirkebæk

Fem av försökspersonerna har varit rullstolsburna i minst fem år på grund av ryggmärgsskador. Två har varit förlamade i mer än tio år.

Men efter att ha tränat med virtual reality-glasögon i ett år har samtliga åtta försökspersoner upplevt känsel i sina ben och fyra av dem har också återfått muskelkontroll i benen. Till och med så pass mycket att de här fyra personernas diagnoser har ändrats från totalförlamade till delvis förlamade.

LÄS MER OM VIRTUAL REALITY HÄR

Förlamade återfår kontroll

Bakom försöket står ett forskarteam från Duke University i USA. De har använt sig av ett virtual reality-system som kopplar ihop hjärnan med benen. Det skriver New Scientist.

Under två timmar i veckan har försökspersoner, iförda virtual reality-glasögon, kontrollerat en avatars rörelser i ett konstgjort universum.

Bilder från virtual reality-träningen. Foto: AASDAP

När de ombads föreställa sig hur de gick runt i den konstgjorda världen återskapade de förståelsen i hjärnan för att röra på sina ben.

10 år utan rörelse

Längre fram i träningsprogrammet fick försökspersonerna ta på sig ett exoskelett och en slags sele som testar deras kontroll, hållning, balans och förmåga att använda sina ben och armar.

Efter 13 månaders träning kunde en kvinna, som hade varit förlamad i mer än tio år, röra sina ben av egen kraft medan hennes kropp fick stöd av en sele.

Forskarna bakom försöket har planer på att testa försöken på människor som har skadats nyligen för att se om snabb behandling kan ge ännu bättre resultat.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: