nb_u45 hp Sprout

Ny PC utklassar Apple

För första gången sedan datorns födelse på 1960-talet introduceras ett seriöst alternativ till mus och tangentbord. Bakom nyheten ligger varken Apple eller Google utan veteranen Hewlett-Packard.

6 november 2014 av Carsten Nymann

En PC där mus och tangentbord har övergivits till förmån för projektor och kamera. Där du navigerar genom att gestikulera i luften som Tom Cruise i science fiction-filmen Minority Report.

Hade Apple presenterat en sådan produkt skulle sociala medier översvämmats med kommentarer.

I stället är det producenten Hewlett-Packard (HP), som i tysthet har lanserat en dator som för första gången radikalt förändrar det sätt vi hanterar våra filer.

Sprout (engelsk for spira) heter det nya underverket som kommer ut på marknaden i USA på måndag för runt 14 000 kronor.

PC styrs med teckenspråk

Interaktionen med Sprout sker i spänningsfältet mellan en 23-tums HD-skärm och en 20 tums "pekmatta" som placeras framför skärmen.

Över mattan hänger ett instrument som är en kombination av en 3D-projektor och en kamera, som registrerar allt vad händerna gör och kan skanna objekt.

Du kan bläddra bland dina foton, begära fram ett tangentbord och skriva – eller ombilda mattan till ett piano så att du kan komponera egen musik.

Från PC:n direkt till 3D-skrivaren

För de flesta kommer nog den största lockelsen ligga i datorns inbyggda 3D-kamera.

Lägg ett föremål på mattan och datorn tar en 3D-bild som du så kan skicka vidare till en 3D-skrivare – eller bara manipulera fritt med hjälp av händerna.

Kameran kan också skanna vanliga dokument och spara dem som textfiler och den kan ta bilder och ta bort bakgrunden helt utan hjälp av Photoshop.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: