nb_u23 Apple

Dator värd över 1,5 miljoner kronor slängd på tippen

En kvinna rensade i garaget och lämnade skräpet efter sin döde make på en återvinningsstation - bland grejerna gömde det sig en av de första Apple-datorerna.

3 juni 2015 av Malene Breusch Hansen

“Det händer bara i Silicon Valley”. Så börjar en tv-värd på NBC:s lokala tv-station NBC Bay Area sin berättelse om en mycket värdefull låda med skräp.

Lådan lämnades in av en kvinna på elektronikåtervinningsstationen Clean Bay Area i södra San Francisco som är hem för många stora teknikföretag.

Kvinnan hade rensat i garaget efter att hennes make hade dött, och samlat ihop en massa av hans värdelösa gamla, använda datordelar - eller det var i alla fall det hon trodde.

För i en av lådorna gömde sig en skatt: en Apple I-dator som är den första dator Steve Jobs och Steve Wozniak utvecklade 1976, och som var ett genombrott för personliga datorer.

Överraskande fynd

Det finns bara ett par hundra Apple I-datorer i hela världen och därför hade de anställda på Clean Bay Area inte direkt räknat med att det var en sådan de skulle hitta när de ett par veckor senare tittade igenom lådorna.

“Vi trodde verkligen inte våra ögon. Vi trodde det var en kopia. Men den var äkta," säger underdirektören för Clean Bay Area, Victor Gichun, till NBC Bay Area.

Nu letar återvinningsstationen efter kvinnan. Det är företagets policy att ge tillbaka hälften av alla de pengar som de tjänar på att sälja den använda elektroniken till den ursprungliga ägaren - i detta fall handlar det om 200?000 dollar motsvarande ungefär 1,6 miljoner svenska kronor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: