chatbot topbillede 1

Nu chattar datorerna som människor

Många företag har börjat använda datorer för att besvara kundernas frågor på nätet. De så kallade chatbotarna blir bättre och bättre på att efterlikna människor. Möt Mitsuku, en av de mest människoliknande – och chatta med en chatbot.

4 september 2015 av Jesper Bindslev

2013 vann chatbotten Mitsuku tävlingen Loebner Prize som går ut på att få människor att tro att det rör sig om en människa som chattar och inte ett datorprogram.

Mitsuku, som har utvecklats av en privat programmerare, utger sig för att vara en 18-årig kvinna från Leeds. Hon svarar på frågor och utvecklas genom kontakten med människor.

CHATBOT-TID: Klicka här och möt Mitsuku ?

Chatbotutvecklare har inspirerats av Allan Turing

Varje år hålls Loebner Prize-tävlingen. Det en tävling som har inspirerats av det så kallade Turingtestet som skapades av den brittiske matematikern Alan Turing i 1950.

Långt innan dataåldern trodde Turing att en människa och en dator skulle kunna chatta med varandra. Om en utomstående, efter att ha följt samtalen, inte kunde avgöra vem som var vem måste datorn anses som intelligent.

Loebner Prize utlovar 100 000 dollar till den utvecklare av det första datorprogrammet som klarar Turingtestet. Tävligen har hållits varje år sedan 1991, men än så länge har ingen chatbot varit i närheten av att klara testet. I stället har Mitsuku och andra års bästa deltagare hedrats med en bronsmedalj.

Från chatbot till videospel: Artificiell intelligens är på frammarsch

Chatbotar blir bättre ju mer de kommunicerar med människor. Det Googleägda företaget Deepmind har utvecklat ett datorprogram som på egen hand hittar på kreativa lösningar när det möter nya utmaningar – precis som människor. Läs hela historien här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: