nb_u22 Apple

Apple söker patent på framtidens 3D-teknik

It-jätten Apple har precis lämnat in en patentansökan för en teknik som avslöjar delar av framtida produkter. 3D ser ut att bli en del av vår elektronik.

28 maj 2015 av Karine Kirkebæk

Varje gång Apple varslar om en ny produkt gissar fans som galna om både utseende och innehåll.

Men nu har Apple själva avslöjat delar av innehållet i företagets framtida produkter. Förra veckan skickade Apple in en ansökning till det amerikanska patentverket, där jätten ansöker om ensamrätt på en spatial interaktiv datorenhet.

Ny ögonteknik

Exakt vad som ligger bakom denna formulering är ännu inte klart, men ett förslag är att tekniken ger Apple möjlighet att tillverka skärmar som kan projicera en blandning av 2D- och 3D-bilder.

Patentansökan innehåller också en teknik som antyder att framtiden bjuder på 3D-bilder utan användning av de välkända 3D-glasögonen.

Ta en egen 3D-bild

Enligt ansökan är tekniken Apples sätt att göra 3D-skärmar mer användarvänliga och precisa.

Med hjälp av LCD-skärmar och nya objektiv kan användarna framöver uppleva den levande tredimensionella effekten direkt på sin smarttelefon, surfplatta eller dator.

Tekniken innehåller dessutom möjligheten att användarna själva kan ta 3D-bilder.

Lurar vår hjärna

3D-tekniken lurar i verkligheten bara hjärnan genom att visa oss mer än en version av samma bild samtidigt. Lär dig mer om tekniken:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: