nb_u02 MacbookAir

Apple slopar USB-porten i ny lättviktare

Nästa generation av Apples lätta bärbara dator, MacBook Air, offrar både USB och laddningsuttag i strävan efter att bli världens tunnaste bärbara dator.

8 januari 2015 av Carsten Nymann

Världens största elektronikmässa, CES, drogs i gång den här veckan och bland nyheterna finner man bland annat en ultratunn bärbar dator - en ultrabook - från Samsung.

Med Ativ Book 9 säger sig Samsung bjuda under Apples legendariska Air – som senast omdesignades 2010 – med 32 procent i tjocklek och 12-29 procent i vikt.

Apple verkar därmed vara överglänst och på CES hade ärkefienden inget motdrag.

Apple på väg med stealth-dator

Men ska man tro insiderkällor på Apple laddar företaget inför en revolution.

Nästa generation Air kommer enligt uppgift presenteras 2015, och den blir enligt sajten 9to5mac så tunn att den internt i Apple går under namnet MacBook Stealth.

I strävan på att skära ner vikt och omfång planerar Apple att ta bort både USB-kontakt, SD-kort och det välkända magnetiska laddningsuttaget.

Apple satsar på nytt super-USB

MacBook Air påstås komma att nöja sig med två ingångar: Ett hörlursuttag och en så kallat USB Type C-port, som är både snabbar än USB 3.0 och kan användas till att ladda datorn med.

Kommentatorer spekulerar i att Apple förmodligen kommer bli tvungna att erbjuda en typ av förgreningskontakt som tillköp, som användarna kan koppla sin utrustning till om de t.ex. ska ladda och skriva ut på samma gång.

En port till alla apparater

USB (Universal serial bus) är en teknik som kan överföra data mellan olika datorutrustning.

Den utvecklades 1994-1996 för att undvika att datortillverkarna skulle utrusta sina datorer med en uppsjö av olika portar till tangentbord, skrivare, monitorer o.s.v.

Första versionen av USB-tekniken kunde överföra 1,5 megabit data i sekunden, medan den snabbaste standarden numera, USB 3.0, överför upp till 4,86 gigabit data i sekunden.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: