Babychip

Chipp i bebisar ska avslöja vanvård

Under 2017 ska alla nyfödda i den danska staden Aabenraa chippas efter bara ett dygn. Chippet ska mäta hormonnivåer hos bebisarna och larma kommunen om de är för låga.

30 mars 2016 av Babak Arvanaghi

Psykiska åkommor, inlärningsproblem och dålig tandhygien – allt är problem som är under kraftig tillväxt bland barn mellan 0 och 5 år i den danska staden Aabenraa cirka 25 kilometer norr om den tyska gränsen.

Därför griper nu myndigheterna in.

Enligt socialchefen i Aabenraa Kommun, Niels-Christian Holmstrøm, beror en stor del av problemen på föräldrarnas bristande omvårdnad om barnen. Det skriver flera danska medier.

Chipp mäter lyckohormoner

I ett försök ska kommunen därför under hela 2017 förse alla nyfödda – uppskattat till cirka 500 barn – med ett chipp, som mäter hormonnivåer i bebisarnas kropp. Chippet är utformat för att bland annat kunna mäta lyckohormonerna oxytocin, dopamin och endorfin.

Det gör det genom att fortlöpande ta blodprover med speciellt framtagna mikrofilter, som kan skilja ut de olika hormonerna i blodet.

Chippet är bara lite större än ett riskorn. FOTO: Hormony Inc.

Specialgrupp övervakar

Insamlad data omvandlas därefter till en elektrisk ström, som skickar signaler till en mottagarenhet utanför barnets kropp och vidare till en specialstyrka som har anställts av kommunen för ändamålet.

Specialgruppens främsta uppgifter blir att övervaka insamlad data och att hålla ett öga på nivån av lyckohormoner.

Om nivån av endorfin, dopamin och oxytocin sjunker, och nivån av stresshormoner som exempelvis adrenalin och kortisol ökar, är det ett tecken på att barnet vantrivs. I de fallen ingriper specialgruppen med en socialt förebyggande insats.

Chipp inopereras direkt efter födseln

Inoperationen av chippet sker senast fem timmar efter födseln, eftersom det enligt chippets utvecklare Hormony Inc. ger de säkraste mätresultaten.

Chippet är så litet att det kan opereras in under huden med hjälp av en kanyl i ena skinkan – det gör inte mer ont än ett vaccin. Aabenraas årgång 2017 kommer att bära runt på chippet till någon gång i femårsåldern, då det tas bort igen.

OBS: Det här var ett aprilskämt

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: