Airport scanner

Blottad ankel väckte förargelse

12 maj 2011 av Klaus Wilhelm

Helt annorlunda hade situationen blivit på 1800-talet, då modet dikterade sträng tillknäppthet. Om så bara en ankel stack fram under damernas långa kjolar blev uppståndelsen stor. Därför var det också en utmaning för en kvinna att bada på stranden. Lösningen var omklädningsrum på hjul, som en kusk körde ända ut i vattnet, så att damen i sin baddräkt kunde gå i vattnet från vagnens baksida.

Utvecklingen vände igen runt år 1900, då många ratade de strama korsetterna som en symbol för borgerlighetens snärjande band. Total eller partiell nakenhet skulle inte längre vara en erotisk signal. Naturisterna var med sin önskan om att vårda kropp och själ i den nakna gemenskapen dock fortfarande i minoritet.

På 1960-talet blev det åter mer populärt att kasta kläderna som en symbol för frigörelse från borgerliga normer. Nakenhet var visserligen fortfarande hänvisad till särskilda nudiststränder, men topplöshet var länge ytterst populär tills bikiniöverdelen åter kom starkt tillbaka.

Baddräkt är tillåten

I dag är det fullkomligt acceptabelt att gå omkring i minimala badkläder, som inte lämnar särskilt mycket åt fantasin, men en ny form av blyghet har intagit scenen. Moderna människor är våldsamt upptagna av att vara perfekta. Medan det tidigare framför allt gällde att inte visa sig naken, handlar det i dag väl så mycket om att dölja den otränade och icke-ungdomligt spänstiga kroppen.

Nutidens människor blygs inte bara över sin nakenhet utan i hög grad också över sin klädsel, frisyr, kroppsbehåring, kroppslukt och inte minst sin vikt. Ett samhälle i ständig förändring förser hela tiden blygseln med nya fasetter, men den kommer alltid att vara människans följeslagare.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: