NB_u42 bikini

Bikini absorberar olja från havet

Med moderiktiga badplagg kan du nu samla upp olja och andra giftiga ämnen från haven.

14 oktober 2015 av Karine Kirkebæk

En bikini har vanligtvis bara två funktioner. Den täcker vad den ska och ser fin ut medan den gör det. Men en ny bikini har en helt ny funktion: Den absorberar olja från havet.

Bikinin kommer från företaget Reshape, som har utvecklat en 3D-utskriven teknik som kan suga till sig olja och andra skadliga ämnen.

Materialet är bärkraftigt

Materialet som badplagget är tillverkat av kan både återanvändas och är ekonomiskt hållbart. ”Sponge” kan som andra badkläder avvisa vatten, samtidigt som det absorberar och lagrar olja inuti. Reshape kallar det ”Sponge” (svamp) på grund av dess stora sugförmåga.

Videon visar hur bikinins material absorberar olja i vatten.

Uppfunnet av ett äkta par som är ingenjörer

Ett äkta par som båda är professorer i ingenjörsvetenskap ligger bakom den miljövänliga uppfinningen. Materialet är extremt poröst och utvinns av uppvärmt sackaros – även känt som strösocker.

Materialets nanostruktur gör att det lätt kan absorbera giftiga ämnen, som exempelvis olja.

Måste värmas upp till 1?000 grader

Materialet lagrar också ämnena och de kan bara friges genom att bikinin värms upp till mer än 1?000 grader Celsius. Oljan förvaras i materialets innersta porer, så att de inte kommer i kontakt med bärarens hud och därmed inyte utgör någon fara

Från början var materialet bara tänkt att användas i samband med stora oljeutsläpp, men designföretaget Eray Carbajo har nu också gett privatpersoner möjlighet att hjälpa i en något mindre skala.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: