Vincent killing

Katt går för första gången tack vare 3D-print

Huskatten Vincent tar sina första steg någonsin med hjälp av avancerade benproteser av titan. Veterinärerna hoppas att den framgångsrika operationen ska öka möjligheten att hjälpa djur i liknande situationer.

11 december 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Att den amerikanska huskatten Vincent skulle bli en internetsensation var det nog ingen som trodde.

Född utan sina bakben var katten dömd att leva ett sorgligt liv på det djurinternat i delstaten Iowa där han placerades som killing.

Till Vincents stora lycka blev veterinären Dr. Mary Sarah Berg förälskad i den tvåbenta katten, när hon för ett par år sedan besökte internatet.

Vincent som killing före implantaten. Foto: Iowa State University

Första promenaden på fyra ben

Med hjälp av företaget Biomedtrix och sina kollegor vid Iowa State University utvecklade Dr. Mary Sarah Berg två 3D-printade titanproteser till sin nya djurvän, som genomgick den första operationen i början av 2014.

Det tog inte många dagar förrän Vincent spankulerade runt på alla fyra för första gången i sitt liv.

”Det var lite kusligt att se Vincent gå för första gången. Det är inte varje dag man ser två metallstänger sticka ut ur en katt", berättar Dr. Mary Sarah Berg för Iowa State University (ISU) News Source, som precis har gjort filmen av Vincents första steg på fyra ben tillgänglig på YouTube.

De 3D-printade titanbenen fästes i Vincents skelett. Globalt sett är det endast 25 djur som genomgått liknande operationer. Foto: Iowa State University

Cyborgkatt blir stor på YouTube

Cyborgkatten Vincent genomgick sin andra operation i början av 2015 och kan se fram emot att hamna under kniven ytterligare ett par gånger.

Titanproteserna måste nämligen förlängas genom kirurgiska ingrepp, så att de till slut når rätta längden för ett kattben.

Dr. Mary Sarah Berg är dock övertygad om att det bara är en fråga om tid, innan Vincent är vid full vigör.

"Han kan inte hoppa ännu eller gå upp och nedför trappor. Men det ska inte dröja länge, förrän han skuttar och rör sig som en normal katt", säger hon till ISU News.

Filmen av Vincent har på en knapp vecka visats 640000 gånger på YouTube, och Dr. Mary Sarah Berg är glad att deras banbrytande arbejde med Vincent just nu uppmärksammas över världen.

"Jag tror att det här bidrar till att öka möjligheten att hjälpa andra djur med liknande problem. Vi har lärt oss väldigt mycket av vårt arbete med Vincent, och nästa djur som vi tar hand om kommer att hämta sig ännu snabbare", säger hon till ISU News Source.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: