3d ear radio

3D-utskrift: Konstgjort öra innehåller radioantenn

Forskare har skapat ett öra med inbyggd antenn som hör radio utan högtalare. Örat är ett exempel på ett cyborgorgan som suddar ut gränsen mellan människa och maskin.

20 november 2013

I framtiden behöver inte radion stå på byrån eller ligga i fickan, för med hjälp av en helt vanlig 3D-skrivare för några tusen kronor har forskaren Michael McAlpine från Princeton University i USA framställt ett öra med inbyggd radioantenn.

Örat skrevs ut med hjälp av tre bläckpatroner innehållande broskceller som byggde upp örats vävnad, silvernanopartiklar som utgjorde själva antennen, samt silikon som användes för att stödja de elektroniska kretsarna.

Örat hörde Beethoven

Forskaren framställde två öron - ett par varav det ena var en spegelbild av det andra, och deras antenner blev via en mycket simpel radiomottagare kopplad till var sin högtalare samt ett oscilloskop som analyserade de radiosignaler som öronen fångade upp. När öronen därefter utsattes för radiovågor med Beethovens "Für Elise" resulterade det i musik i mycket god stereokvalitet, vilket både framgick direkt av högtalarna samt av det finkänsliga oscilloskopet.

Kan höra radio varsomhelst

I verkligheten är högtalarna inte alls nödvändiga. Öronen kan lika gärna kopplas direkt till hörselnerven i innerörat med hjälp av den teknik som man redan känner till från det så kallade cochlear-implantat.

I så fall kommer personen med det 3D-utskrivna örat kunna lyssna på radio varsomhelst och närsomhelst utan att bekymra sig om att man stör omgivningen eftersom det är ingen annan som kan höra det.

Se öron-antennerna lyssna till Mozart:

Läs mer om 3D-utskrivna organ

Läs artikeln från Illustrerad Vetenskap 18/2013. Som prenumerant kan du hämta den genom att klicka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: