nb_u36 grafik 3D-print

3D-utskrift bryter dödläget

Ny teknik följs ofta av orealistiska förväntningar och faller i glömska när den inte infriar dem snabbt. Analysföretaget Gartner bedömer att 3D-skrivare är en av de få nya uppfinningar som trots allt är på väg att slå igenom på bred front

4 september 2014 av Carsten Nymann

Kloka robotar, kvantdatorer, självkörande bilar, nano-kirurger. Listan över ny lovande teknik som kan göra vår vardag lättare eller till och med rädda liv är lång.

Dessvärre arbetar ingenjörerna ofta långsammare än fantasin och de realistiska förväntningarna går förlorade i den så kallade "hypen" som omger nya uppfinningar.

Graf visar ”hype-cykel

Analysbyrån Gartner har nu försökt att visualisera fenomenet i en grafik - en ”hype cycle”.

Kurvan visar hur långt de olika teknikerna är på vägen mellan idé, uppskruvade förväntningar, besvikelse, information och realiserad produkt.

Medan några av de ovanstående teknikerna som ligger högt på förväntningskurvan är 5-10 år eller längre från att bli framgångsrika, ser det ljusare ut för t.ex. 3D-utskrifter och röstigenkänning.

Röstigenkänning är klar

Medan Gartner förutspår att 3D-skrivare för privat bruk är på väg genom en period av icke-infriade förväntningar, har industrin på allvar tagit till sig tekniken.

Spjutspetsen på kurvan är emellertid röstigenkänning, där du kan aktivera diverse apparater blott genom att prata med dem.

Mjukvaran är känd från t.ex. smartphones och bilar, och efter en längre uppvärmningsperiod menar Gartner att tekniken nu är redo att ta det stora steget in i vår vardag.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: