3D-skrivare ska hjälpa astronauter

3D-skrivaren är astronautens verktygslåda

Besättningen på ISS skriver själva ut verktyg och reservdelar. Med en 3D-skrivare slipper astronauterna vänta ett halvt eller helt år på leveransfarkoster.

14 april 2015

3D-skrivare i praktik på ISS

Ombord på den Internationella Rymdstationen, ISS, sprutas allehanda små och stora plastföremål ut ur en splitter ny 3D-skrivare. Skrivaren är konstruerad av det kaliforniska företaget Made In Space för att fungera i tyngdlöst tillstånd och installerades på ISS i november 2014.

Efter tester i vilka 3D-skrivaren har tillverkat små reservdelar till sig själv är den nu fullt körklar och har producerat en hylsnyckel. Hylsnyckeln är drygt tio centimeter lång och består av 104 lager plast.

3D-skrivare sparar tid och resurser

Hittills har astronauterna på ISS varit beroende av försörjningsfarkoster som fraktar upp verktyg och reservdelar till rymdstationen. Med 3D-skrivaren blir det möjligt för ISS-besättningen att själva tillverka dessa föremål. Därmed behöver besättningen inte längre vänta i månader eller rent av år på leveranser från jorden.

Den 3D-printade hylsnyckeln ska nu testas på jorden. Lever den upp till förväntningarna öppnas möjligheten för att besättningen på ISS själva kan tillverka de redskap som de behöver akut.

Industrin i förändring med 3D-skrivare

3D-skrivare kan i princip tillverka det mesta, och det innebär en revolution inom industrin där traditionell och oflexibel produktion på löpande bandet blir överflödig. Läs mer i vår artikel:

3D-SKRIVARE I RYMDEN

En ingenjör på jorden konstruerar ett verktyg med hjälp av så kallad Computer Aided Design (CAD).

CAD-ritningarna skickas med mejl upp till ISS, varefter 3D-skrivaren bygger upp verktyget av flera hundra lager plast.

Klicka för stor bild av 3D-rymdskrivaren

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: