leon Valentin

1000 år: Från fritt fall till lodrät uppstigning

12 januari 2011 av Otto Lerche

Se här en tidslinje över människans försök med vingar:

1000-talet

På 1000-talet bygger munken Eilmer of Malmesbury, i dag känd som Eilmer the Flying Monk, en uppsättning vingar och hoppar ut från ett torn i klostret Malmesbury Abbey i England. Han blir invalidiserad.

1912

Franz Reichelt, bättre känd som The Flying Tailor, hoppar ut från Eiffeltornet i Paris med en hemmagjord wingsuit. För att understryka sin tro på konstruktionen har han ingen säkerhetsfallskärm – och dör.

1950

På 50-talet kämpar den franske våghalsen och fallskärmssoldaten Léon Valentin med att konstruera en wingsuit som fungerar. Vid årtiondets mitt får han den att fungera, men redan 1956 omkommer han under en luftakrobatikshow, då en vinge bryts.

1960-talet

Den amerikanska armén utför försök med raketbältet Bell Rocket Belt. Enligt armén kunde bältet skapa helt nya möjligheter för soldater på land. I dag finns Bell Rocket Belt utställt på National Air and Space Museum i USA.

1984

Vid OS i Los Angeles landar stuntmannen Kinnie Gibson med en jetpack på ryggen mitt på det olympiska stadion som en del av öppningsceremonin. Jetpacken är dock inte bättre än den var 1960.

2008

Martin Jetpacks 113 kilo tunga jetpack presenteras vid en show i USA. Uppfinnaren kallar den för ”den första praktiska jetpacken”. Vid presentationen flyger den dock bara en meter över marken.

2008

”Jetmannen” kallas den nu världsberömde schweizaren Yves Rossy, som är den förste någonsin som flyger över Engelska kanalen med hjälp av jetdrivna vingar. Turen tar honom mindre än tio minuter.

2009

NASA visar ritningen på enmansplanet ”Puffin”. Det har två rotorer och lyfter lodrätt men är inte en ryggsäckskonstruktion som jetpacks. Det är ett personligt flygplan för stadsbruk.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: