Frontpage 7/2011 SE

Välkommen till nummer 7/2011

Läs om jakten på Nordvästpassagen, om jordens 5 största gåtor och om kryp, som skvallrar om historien.

13 april 2011

Jakten på rikedom och berömmelse har drivit ut människor på många riskabla expeditioner till okända delar av jorden. Trots att somliga betalade det högsta priset och aldrig kom tillbaka, hindrade det inte andra från att följa efter. Historien om Nordvästpassagen är ett av de bästa exemplen på detta. För varje expedition som förliste eller försvann fanns det tio som var redo att ge sig ut och leta efter företrädarna – och att uppnå målet: att hyllas som de första som hittade en seglingsbar rutt norr om Amerika.

Kapplöpningen kulminerade från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet, då Roald Amundsen slutligen kunde triumfera, när han tagit sig genom passagen med sitt fartyg, Gjøa. Innan dess hade dock många andra fartyg mött ett grymt eller ovisst öde i de isfyllda farvattnen. Det gäller till exempel HMS Investigator, som först nyligen har hittats av kanadensiska arkeologer. Läs i den stora artikeln i detta nummer om den försvunna expeditionen och om hur den dök upp igen. Jens E Matthiesen Chefredaktör

Drömmen om Mars: Utforskningen

Överlupen av satelliter och robotar

I 50 år har vi skickat ett otal sonder, satelliter och fordon till Mars, men vi är långtifrån färdiga med utforskningen. Nästan vartenda uppdrag bjuder på nya överraskningar.

Fysikerna har gillrat en fälla för antimaterian

En så kallad atomfälla har hållit 38 antiväteatomer fångna i 172 millisekunder. Fysikerna har därmed fått helt nya möjligheter att studera hur antimateria beter sig.

Småkryp skvallrar om forntidens kulturer

Fynd av spyflugepuppor ger oss ny kunskap om gamla kulturer – till exempel vet vi nu att mocheindianerna lät sina döda ätas av fluglarver.

Geologerna brottas med jordens 5 största gåtor

Hur unik är vår planet? Vad finns längst inne? Varför vandrar landmassorna? När uppstod livet? Vad gör klimatet stabilt? Det är dessa fem stora frågor som geologin fortfarande inte kan besvara.

Läs också:

Flygande hundar håller regnskogen fräsch Pedalkraften slår nya rekord Designad hud ger kroppen nytt liv

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: