ILL mag 6 v. 3

Välkommen till nummer 6/2010

I detta nummer kan du läsa om bland annat hjärndopning, jätte-TV och nya fynd, som förändrar mayafolkets historia.

25 mars 2010

I en bur på Princeton University i USA sitter en väldigt speciell mus. Den heter Doogie, och den är helt enkelt smartare än alla de andra mössen i de andra burarna. Forskarna har nämligen försett den med en speciell version av en gen som gör att den hittar bättre, när den simmar runt i laboratoriets testbassäng.

Med tiden har forskarna hittat över 30 olika gener, som i muterade varianter förbättrar de mentala förmågorna hos möss. De känner även till en rad ämnen som har samma effekt. Inte bara på möss utan även på människor. Ämnena har utvecklats som mediciner, men i allt större omfattning tas de även av friska personer.

Forskarna varnar för detta missbruk. Försök visar nämligen att när de mentala förmågorna förstärks på ett område, så försämras de ofta i motsvarande grad på ett annat. Det kan ge missbrukarna stora och ofta oförutsägbara problem. Livet bjuder som bekant på en del andra utmaningar än att hitta i en simbassäng – i varje fall för oss människor.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Mayarikets historia skrivs om En rad fynd har förändrat mayafolkets historia. Vi vet nu att riket blomstrade upp långt tidigare än vi trott – och vi vet även vad som fick det att kollapsa.

Alger räddade livet på jorden Hårdföra alger, som kunde klara sig utan solljus, fick livet på fötter igen efter det stora meteoritnedslaget för 65 miljoner år sedan.

TV:n fyller hela väggen Supertunna jätteskärmar, som bokstavligt talat smälter ihop med tapeten. Övertygande 3D-effekt, som når ut i rummet. Och holografi som går att ta på. Välkommen till framtidens TV!

Följ med i serien! 150 års kamp mot Everest Efter flera misslyckade försök skickar britterna 1953 iväg ännu en expedition. Nu skall Everest besegras. Det är emellertid en nyzeeländare och en nepales som når toppen.

Läs också: Värmeterapi gör cancerceller schack matt Bläckfiskarnas förfader lever ännu Superatomer ger ett helt nytt slags kemi Nu hittar vi månens vattenresurser

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: