Frontpage 8/2012

Välkommen till nr 8/2012

Är livet på jorden en kemisk lyckträff eller rör det sig om en tidig invandrare? Lär dig mer om livets ursprung och se i det nyaste numret av Illustrerad Vetenskap vilka tekniska knep som tillgrips för att vinna olympiska medaljer.

8 maj 2012

Sommarens olympiska spel i London är de 28:e i raden, sedan de första moderna spelen arrangerades i Athen 1896. I dag har spelen verkligen blivit ”moderna”.

På sidorna 36–43 kan du läsa om hur idrottare i jakten på medaljer har anammat ny teknik som laserstrålar och 3D-skanningar – i en sådan omfattning att uttrycket ”att ha bra teknik” får en helt ny innebörd.

Bra teknik är även orsaken till att världens längsta tågtunnel nu är en realitet. I öppningsartikeln på sidorna 20–27 kan du läsa om de gigantiska borrmaskiner som de senaste 16 åren gnagt sig genom 57 kilometer av Alpernas bergsmassiv och nu till slut nått ända igenom. Den nya Gotthardbastunneln är inte riktigt färdig, men om några år kan tågpassagerare susa från Nord- till Sydeuropa i expressfart. Det är en teknisk bedrift!

Sebastian Relster Chefredaktör

Livets hemlighet

Reste organismer till jorden gömda i en meteorit, eller uppstod livet till följd av en kemisk lyckträff? Läs argumenten – och döm själv.

Råttkrig rasar på isolerad ö

Bruna råttor har härjat på ön Sydgeorgien i 237 år. Nu beväpnar experter sig med två helikoptrar och 300 ton gift

Snart skall vi svälja kirurgen

Redan i dag använder läkarna ”sondpiller”, som kan rapportera inifrån kroppen. Nästa steg blir mikrorobotar, som kan spåra till exempel tumörer och själva operera.

Må bästa teknik vinna

Datordesignade skor till löparna, laserstrålar till bågskyttarna och elektroniska sadlar till ryttarna. Alla knep tas till under den olympiska medaljjakten.

Läs också: Tågpassagerare får ny alptunnel Evolutionen låter även de svaga överleva Brittiskt geni drevs till självmord Tidiga araber reste på storviltsjakt Människans framgång bygger på mor- och farföräldrar Bakom uppfinningen: mobiltelefonen Läkarrobotar skickas in i kroppen

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: