Mag 8 SE

Välkommen till nr 8/2010

Läs bland annat om framtidens batterier och om Ardi, som levde i Etiopien för fyra miljoner år sedan

18 maj 2010 av Jens E. Matthiesen

En gång var vetenskapsmännen upptagna med att hitta det vi känner som den ”felande länken” – en övergångsform mellan apa och människa. I dag vet vi att tanken är absurd, för vi härstammar ju inte från någon av de aparter som lever i dag. De har precis som vi sin egen utvecklingshistoria, som har pågått parallellt med vår.

Det vi i stället kan hoppas hitta är en gemensam stamform till oss själva och de människoapor vi känner till i dag. Det är kanske precis vad som har hänt med fyndet av ett nästan komplett skelett av arten Ardipithecus ramidus – eller bara Ardi, som forskarna ömsint kallar den 120 centimeter höga individ av honkön som levde för fyra miljoner år sedan i nuvarande Etiopien.

Studierna av Ardi ger en bild av en art, som ligger mycket nära en gemensam stamform till oss och exempelvis schimpansen. Lustigt nog visar det sig att schimpansen på många sätt har specialiserat sig mer än vi har, sedan våra vägar skildes. Läs den stora artikeln om Ardi i detta nummer. Jens E. Matthiesen Chefredaktör

Genterapi botar färgblindhet

Behandling med genterapi har gett flera blinda människor synen åter. Nu visar försök med apor att även färgblindhet kan botas med tekniken.

Framtiden kräver helt nya batterier

Vissa måste vara kraftiga nog att driva bilar, andra små nog att sys in i kläderna. Forskarna jobbar hårt för att uppfylla kraven på framtidens batterier.

Så genomskådar forskarna hjärnan

Skanningar kan visa både hjärnans strukturer och aktiviteter. Se hur i ”Vetenskapens verktyg”.

Liten isolerad ö är livets laboratorium

På den lilla ön Socotra utanför Afrikas östkust har djur och växter utvecklats avskurna från omvärlden i 30 miljoner år. Resultatet är en unik blandning av evolutionära experiment och levande fossil.

150 års kamp mot Everest: Dödens år

Under årens lopp har Mount Everest krävt många liv, men ett år utvecklas till en total mardröm: 1996, då fyra expeditioner fångas i ett plötsligt oväder.

Läs också:

Syntetiska bakterier löser globala problem Nytt rymdteleskop visar universums extremer Snyltare tar över värddjurets hjärna

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: