Frontpage 3/2011

Välkommen till nr 3/2011

I detta nummer: Läs om drama i forntidens Egypten, könskamp hos änderna och tio smarta sätt att lagra ren energi.

24 januari 2011 av Jens E. Matthiesen

För över 3300 år sedan utspelade sig ett av de största dramerna i världshistorien. Två supermakter låg i krig med varandra, och när kungen över den ena makten dog, fattade hans änkedrottning ett drastiskt beslut: i hemlighet erbjöd hon sig att gifta sig med fiendens kungason, så att hon på så sätt kunde inte bara behålla makten över sitt eget rikte utan även se till att hennes ättlingar styrde över dem båda. Det var ett högt spel och ett landsförräderi utan motstycke. Planen misslyckades dock. Någon fick nys om den och dödade prinsen, innan han nådde änkedrottningen.

De båda supermakterna var Egypten och hettiternas rike, och vi känner historien från källor på båda sidor. En olöst gåta har dock gäckat egyptologerna i årtionden: Vem var den egyptiska drottningen? Var det den mäktiga och kända Nefertiti, eller var det änkan efter Tutankhamun? Nya bevis har övertygat en del av forskarna, så att de nu är redo att avkunna domen.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Rymdkapplöpning var rysk roulette

När Jurij Gagarin för 50 år sedan blev den första människan i rymden, var det inledningen till en kapplöpning som tvingade USA och Sovjet att genomföra en rad riskabla uppdrag.

Könskamp har gett anddraken en jättepenis

Hannen hos den argentinska kopparanden har utvecklat en groteskt lång penis i kampen för att föra sina gener vidare. Honan har dock utvecklat motåtgärder.

Tio smarta metoder lägger ren energi i förråd

Svagheten med förnybara energi är att den inte alltid är tillgänglig, när vi behöver den. Det kan nya metoder för effektiv energilagring ändra på.

Gyroskop i örat ger patienter balansen åter

Många människor lider av konstant yrsel, eftersom balansorganet i innerörat är förstört. Det kan ett nytt implantat avhjälpa.

Nästa världskrig utkämpas på nätet

Hackerangrepp och cyberspionage kan bli de viktigaste vapnen i framtidens krig. Upprustningen är redan i full gång.

Läs också om:

Expedition reser till jordens inre Nya fynd: De första aporna kom från Asien Nu vet forskarna varför akupunktur fungerar

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: