Frontpage 17/2010

Välkommen till nr 17/2010

Läs bland annat om banbrytande forskning om koma och hjärnskador och om de senaste 50 åren med lasern.

1 november 2010

En sticka i fingret, en främmande partikel som du andas in, ett virus eller en bakterie, som tränger in i din kropp. Små händelser, som du kanske inte ens märker, utlöser en kaskad av reaktioner i immunförsvaret. Det utkämpas konstant ett veritabelt krig i din kropp, där ett otal specialiserade försvarsceller och gifter fungerar tillsammans i ett oerhört komplext samspel – allt med ett enda syfte: att hålla kroppen fri från främmande och kanske fientliga organismer.

På senare år har forskarna blivit mycket klokare när det gäller immunförsvarets funktioner, och insikten ger bättre möjligheter att utveckla mediciner, som stärker försvaret i den eviga kampen – eller som förhindrar att försvaret av misstag riktar sina vapen mot oss själva. Kliv in på kroppens slagfält i den stora inblicksartikeln i detta nummer.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Forskare dyker ned i Europas stenålder

Nästan hälften av förhistoriens Europa översvämmades, när istiden släppte sitt grepp. Stenålderssamhällena längs kusterna slutade som Atlantis – men nu håller arkeologerna på att återupptäcka flera av dem.

Vetenskapens verktyg har intagit vardagen

När den uppfanns kallades den för en lösning som saknade ett problem. Nu, 50 år senare, är lasern ett oumbärligt verktyg för forskarna – och en del av vardagen för alla oss andra.

Ny medicin kan väcka komapatienter

En ny medicinsk behandling har i försök visat att den kan väcka patienter ur komaliknande tillstånd och bota deras hjärnskador.

Plastbubblor skall testa klimatet år 2050

I Frankrike står en rad helt lufttäta tält redo att visa hur Europas växter kommer att klara sig i det klimat vi räknar med att ha år 2050.

Läs också:

Omvända könsroller i djurens värld Smart kamera löser fotografens dilemma Nytt fynd visar oss Koreas riddare Ny sond skall se genom dimmorna på Jupiter

Köp tidningen

Köp tidningen i kiosker över hela landet. Priset är endast 59:50 kr.

Du kan också beställa en prenumeration på kommande nummer. Till exempel får du 2 nummer och en fin välkomstgåva för endast 39:50. Läs mer här

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: