Frontpage 15/2011

Välkommen till nr 15/2011

Läs om gamla möss som blir unga igen, kroppens hårda start och historien om Japans värsta mardröm.

20 september 2011

Murphys lag, som säger att allt som kan gå snett kommer att göra det, presenteras normalt med en humoristisk glimt i ögat. Under våren bekräftades lagen på allvar på det japanska kärnkraftverket Fukushima. Historien om katastrofen visar hur illa det kan gå, när olyckan är framme – eller rättare sagt: när alla tänkbara och otänkbara olyckor är framme samtidigt.

Kärnkraftverket drabbades inom loppet av några dagar av ett kraftigt jordskalv, en gigantisk tsunami, totalt strömavbrott, exploderande reaktorbyggnader och bränder i bränslelager.

När man tänker på de utmaningar som personalen stod inför, är det nästan ett mirakel att man lyckades få någorlunda kontroll över händelserna. Det kan bara tillskrivas en respektingivande kombination av kallblodighet och hjältemod hos dem som tvingades fatta ohyggligt svåra beslut och sätta sitt liv och sin hälsa på spel. Situationen var helt oöverblickbar.

Det är faktiskt först nu som vi börjar få överblick över det exakta händelseförloppet – och det kommer att ta år innan vi kan överskåda konsekvenserna. Läs artikeln ”Fukushima – Japans västa mardröm” i detta nummer. Jens E Matthiesen Chefredaktör

Livets största omvälvning

Det stora språnget från fostertillståndet till självständig individ ställer hårda krav på den lilla kroppen. För de oprövade organen finns det ingen väg tillbaka. I det ögonblick navelsträngen klipps av, tar de över alla uppgifter.

Naken klippö blev en darwinistisk oas

Mitt i atlanten låg ön Ascension som en kal bergsknalle, tills Darwins gode vän botanikern Joseph D Hooker förvandlade den till ett frodigt ekosystem.

Demokratin utvecklades i Turkiet

Grekerna fick idén först, men forntidsriket Lykien utvecklade en demokrati som är mycket nära den vi känner i dag.

Datorn utmanar hjärnan

Tidigare på året vann datorn Watson över två stormästare i Jeopardy. Segern var ett stort steg på vägen mot att utveckla artificiell intelligens.

Läs också:

Forskare gör gamla möss unga igen Solen – i otroliga och tankeväckande siffror Nya fynd från valfångarnas gyllene era Ingen tycker om verklighetens Baloo

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: